Find vej: Forside » Artikler » Sikkerheden skal være i orden, når dyrlæger bruger mobil røntgen

Sikkerheden skal være i orden, når dyrlæger bruger mobil røntgen

Lagt på dyreartikler24.dk den 11-11-2016 af petMaster


Når dyrlæger og andre bruger røntgenapparater uden for lokaler, som er bygget til det, er det vigtigt at have ekstra fokus på, at det sker på en sikker og forsvarlig måde. Derfor har Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) samlet de gældende regler og en række anbefalinger i en ny vejledning.De seneste år er der kommet mindre og lettere røntgenapparater på markedet. Det har fået et stigende antal dyrlæger til at bruge de transportable apparater. Det gælder især, når det er heste, der skal undersøges.

”For personalets egen skyld er det vigtigt, at sikkerheden er i orden, så de ikke bliver udsat for unødvendig stråling, når de bruger røntgenapparater. Simpelt beskyttelsesudstyr, som blygummiforklæder og handsker, gør en stor forskel for sikkerheden for de personer, der bruger apparaterne. Derfor er det vigtigt, at de er opmærksomme på at få det brugt,” siger Hanne N. Waltenburg, der er sektionsleder ved SIS.

SIS har i en række tilfælde set, at de basale retningslinjer for brug af røntgenapparater uden for dedikerede røntgenrum ikke har været fulgt. Der har for eksempel ikke været tilstrækkeligt beskyttelsesudstyr eller tekniske hjælpemidler til rådighed. I andre tilfælde har uvedkommende kunnet komme for tæt på det område, hvor der blev optaget røntgenbilleder.

”Hvis området ikke er sikret korrekt, så kan man også komme til at udsætte andre for unødvendig stråling. Derfor er det vigtigt, at dyrlægerne har styr på, hvordan de skal skærme og eventuelt afspærre området,” siger Hanne N. Waltenburg.

Vejledningen indeholder blandt andet en række anbefalinger til, hvordan forskellige hjælpemidler kan mindske den stråledosis, personalet bliver udsat for, samtidig med at de giver bedre ergonomisk brug af røntgenapparaterne.

Sponsor