Find vej: Forside » Artikler » Julen kan være en farlig tid for katte

Julen kan være en farlig tid for katte

Lagt på dyreartikler24.dk den 10-12-2016 af petMaster


Fed mad, masser af gaver, levende lys og oppyntning hører julen til, men for katte er julen ikke kun en hyggelig tid. Ifølge Agria Dyreforsikring kommer mange nysgerrige katte galt afsted i julen og må forbi dyrlægen og behandles for forgiftninger, forbrændinger eller fremmedlegemer i maven.Julen er en skøn højtid, der byder på æbleskivehygge, kreative julerier og masser af dejlig mad. Netop derfor er denne tid særlig faretruende for legelystne og nysgerrige katte, hvoraf mange må en tur til dyrlægen efter at have spist julepynt, gavebånd eller juleblomster.

“Julen er hyggeligst for alle, hvis man ikke skal drøne til dyrlægen med en syg kat. Sørg for, at katten ikke kan komme i nærheden af gavebånd, som mange katte gerne vil gnaske i. Ender gavebåndet i tarmene, kan det få alvorlige konsekvenser,” siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

Det er vigtigt, at katteejere i hele december er ekstra opmærksomme på, hvad katten spiser. De små kattemaver kan ikke fordøje den fede julemad, og særligt chokolade er den værste fjende, da kakao blandt andet indeholder theobromin, som er giftigt for katte. Agria Dyreforsikring råder til, at katteejere ikke forkæler deres miavende ven med godbidder fra julebordet.

Giftige juleblomster
En anden fjende i juletiden er de mange planter og -blomster, som pynter så fint i de danske hjem. Katte er vilde med at smage på planter, men det kan være en farlig affære, hvis katten sætter tænderne i juleroser, liljer, hyacinter, amaryllis eller mistelten. Særligt liljer kan give maveproblemer og i værste fald nyreskader, som i visse tilfælde kan være meget alvorligt.

“Min besked til katteejere er klar: Undgå at have liljer i dit hjem. Både selve planten og vandet fra potteplanten kan forårsage nyreskader på din kat. Derudover kan julestjerner, mistelten og kristtjørn give problemer for katte ved at irritere mave-tarmkanalen,” forklarer Lene K. Jørgsensen.

Bemærker du, at kattens generelle tilstand ændres, den kaster op eller mister appetitten, bør du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt. Vær som altid opmærksom på din kats adfærd i den søde juletid.

Levende lys
Endnu en risikabel faktor ved hjerternes fest er de mange levende lys, som let og hurtigt kan få fat i svingende haler, snuder med knurhår og pels i det hele taget. Katteejere bør derfor aldrig efterlade katten uden opsyn i et rum med levende lys, eller lade den færdes i vindueskarme og på andre flader, hvor man typisk har levende lys tændt. Gode alternativer, der kan sikre julehyggen, er elektriske bloklys og masser af hyggelige lyskæder.

Sådan får din kat den bedste jul

Leg med katten, men glem ikke at lægge gavebånd, glitterstads og andre sager væk, når legen er slut.
Undgå giftige juleblomster som liljer, juleroser og hyacinter.
Forkæl ikke katten med julemad eller godter som chokolade.
Brug elektriske julelys i stedet for stearinlys.
Anskaf et robust juletræ, som kan modstå en klatre-glad kat.
Sørg for, din kat har mulighed for at søge ro et fredeligt sted midt i alle juleforberedelserne.

Sponsor