Find vej: Forside » Artikler » Danske katteejere: Aflivning frem for behandling ved dyrlægen?

Danske katteejere: Aflivning frem for behandling ved dyrlægen?

Lagt på dyreartikler24.dk den 02-09-2016 af petMaster


Katten er det mest udbredte kæledyr i Danmark. Men mange katteejere ville fravælge dyrlægebehandling og få deres kat aflivet, hvis den blev syg. Det viser en undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Dyrenes Beskyttelse efterspørger lovgivning om katte.Den er en hyggespreder, et højlydt irritationsmoment og en dygtig musefanger. Men hvor meget holder vi egentlig af vores katte Hvis din kat blev syg i morgen, ville du så få den behandlet ved dyrlægen eller vælge aflivning

Ovenstående spørgsmål er måske ikke det første i overvejelserne, når man får en killing ind i sit hjem. Men med kattens evner til at klatre i træer, slås og løbe over veje, er det meget sandsynligt, at man på et tidspunkt i kattens liv kommer til at stå i en situation, hvor katten kommer til skade eller bliver syg

Og ved dyrlægen trækker katten ofte det korte strå.

Aflivning eller behandling

29 procent af de danske katteejere ville lade deres kat aflive, hvis de fik en dyrlægeregning på mindre end 5.000 kroner, som de selv skulle betale. Det viser en repræsentativ undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring.

“Vi oplever markante forskelle mellem opfattelsen af hundes og kattes ret til at leve. Det undrer mig, at så mange katteejere ville vælge aflivning frem for behandling. Men jeg tror desværre, det ofte er pengepungen, der bestemmer i den sammenhæng,” siger Sonja Karaoglan, direktør i Agria Dyreforsikring.

Undersøgelsen fra YouGov viser, at kun 11 procent af de danske katte har en sygeforsikring, der dækker hele eller dele af dyrlægeregningen, hvis katten bliver syg. For hunde er tallet 39 procent.

Det er ikke nødvendigt er den primære grund til, at katteejere ikke tegner forsikring til deres kat. Men næsten hver fjerde svarer, at de ikke vidste, det er muligt at få en sygeforsikring til sin kat, så det handler også om kendskabet til muligheden, påpeger Sonja Karaoglan.

Lovgivning skal højne kattens status

Dyrenes Beskyttelse formidler årligt cirka 4.500 mærkede og neutraliserede katte fra deres otte internater i hele landet og anbefaler altid nye katteejere at sygeforsikre deres kat.

Organisationen arbejder for at højne kattens status i Danmark og ser gerne lovgivning på området.

“Vi arbejder for obligatorisk mærkning og registrering af katte, som vi har for hunde. Får vi en kattelov i Danmark, hvor det bliver obligatorisk at mærke og registrere kattene, mener vi, at kattens status bliver højere. På den måde kan vi få flere ansvarlige katteejere og bedre velfærd hos Danmarks katte. Katten er det mest udbredte familiedyr i Danmark, og derfor skal den selvfølgelig mærkes og registreres på lige fod med hunden,” siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse.

Tænk langsigtet

Agria Dyreforsikrings direktør mener, at danskerne skal tænke langsigtet, når de får en ny killing ind i familien.

“Der er en tendens til, at katten må klare sig med sine egne ni liv. En sygeforsikring koster kun cirka 1.000 kroner om året alt efter, hvilken dækning man vælger. Men fordi man får katten gratis inde ved naboen, tror jeg, at mange slet ikke overvejer, hvilket ansvar de påtager sig. Der er en slags brug-og-smid-væk-kultur omkring katte, og vi samarbejder derfor med Dyrenes Beskyttelse for at højne kattens status,” siger Sonja Karaoglan og tilføjer:

“Der er heldigvis mange forsvarlige katteejere, der går meget op i kattens ve og vel, og vi ser en stigning i antallet af sygeforsikrede katte, så der er håb forude.”

Hun nævner et knoglebrud som et eksempel på en situation, hvor katten kan behandles og blive helt rask, men hvor det økonomiske aspekt kan blive kattens død.

“Hvis man tænker langsigtet og sygeforsikrer sin kat, så undgår man at ende i den ubehagelige situation at skulle tage valget mellem en sprøjte eller dyrlægebehandling. De fleste katteejere er vilde med deres kat, så det er en meget ærgerlig situation at havne i,” siger Sonja Karaoglan.

Spørgsmål: Ved hvilket beløb ville du vælge at aflive din kat, hvis du fik en dyrlægeregning, du selv skulle betale (og katten kunne blive helt rask)

- Mindre end 5.000: 29 procent
- 5.000 - 10.000: 13 procent
- 10.000 - 30.000: 5 procent
- 30.000 - : 1 procent
- Aldrig: 19 procent
- Ved ikke 27 procent
- Ubesvaret: 6 Procent

Fakta om danske katteejere

- 11 procent har en sygeforsikring til deres kat.
- 5 procent har en livsforsikring til deres kat.
- Knap 80 procent har givet mellem 0 og 999 kroner for deres kat.
- 29 procent ville lade deres kat aflive, hvis de fik en dyrlægeregning på mindre end 5.000 kroner, som de selv skulle betale.
- Næsten hver fjerde ved ikke, man kan sygeforsikre sin kat.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Der er i alt gennemført 1.007 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, som har hund, kat eller hest, i perioden den 18. – 21. marts 2016.

Sponsor